Sam svoj šerif

Vsi smo ranjeni. V opotekanju preko minskih polj svoje čustvene navlake kričimo po svojem prostoru, a istočasno terjamo bližino. Smo spužve, ki jih prežema svet, drugi, svet drugih. In večinoma tako zelo izpostavljamo, kako zelo drugačni smo, da to več nismo. Vsak si na eni točki kar zaželi, da bi bil izjema, a se valja v pravilu. Mnogo ljudi pridiga povprečje, a zavida vsem, ki se iz njega izrinejo. In tako naprej in tako nazaj in do kosti.

Ampak … a ni vseeno? A ni jebeno vseeno, kaj bi radi predstavljali in, koga hočemo naučiti … kaj že? Ne, seveda ne moremo kar živeti brez pravil in zakonov in biti sami sebi šerif. A vendar se ustavljamo ob delih življenja, ki so najmanj pomembni. Ob trenutkih, ki nas bodo najmanj zaznamovali. Ob dramah, ki (roko na srce) to niso.

Jemljemo se preresno, analiziramo banalno, se delamo, da smo več kot ta en človek v tem enem svetu s tem enim življenjem. Vem, težko je sprejeti minljivost, pri meni bolj drugih kot sebe. A starejši kot si, bolj neizogibno je. Bolj redni postajajo stavki ”tako je pač življenje”. In od začetka vse celice v tebi kričijo, da ni. Da ne more, ne sme biti. Da je več kot samo to boleče poslavljanje, na novo postavljanje. Saj je več, a tudi to je del.

Ne maram ljudi, ki govorijo, da niso normalni. Ker, če nisi, ne rabiš tega povedat. In bodimo iskreni, dandanes je biti normalen nekaj zelo nepopularnega. Na živce mi grejo ljudje, ki svojo nesramnost zapakirajo pod pentljo direktnosti. Ne, nisi direkten, če ponižuješ druge za uveljavljanje svojega mnenja. Med iskrenostjo in nesramnostjo je morda tanka, a zelo jasna meja. A vendar sta mi oba tipa ljudi, v primeru, da ljubita živali, draga. Ker na tem svetu delata dobro, ne glede na to, kako zelo ne bi bila z njima na piru. In to je čar življenja. Da lahko semi bruhnem ob karakteristikah nekaterih, a vendar v njih vidim tisto eno dobro. In, da ni nič narobe s tem, da se ne maramo v celoti, dokler nam je mar za nekaj.

Trenutno se po svetu dogaja en kup izjemno pomembnih sprememb. V večini ne vidim koraka v pozitivno, a nočem ponovne nominacije za bodečo nežo, ker nekdo napačno interpretira moje zapisane misli. Oziroma … bom rekla drugače. Politična korektnost je te čase na zelo visokem nivoju, dasiravno se ne vprašamo, kako zelo bo v kot pahnila boje nekaterih. Naenkrat nam je vseeno za kaj so se borili prej, samo, da zmagajo ti zdaj, tudi če s tem poteptajo bolj realno odrekanje. Vsemu kimamo, sprejemamo, odobravamo, a se istočasno ne vprašamo od kod in zakaj. Človeštvo najde vedno nove probleme, a nimamo rešitev za osnovne, od nekdaj obstoječe. In verjetno so novi problemi vedno dobra preusmeritev pozornosti, ko stari polnijo blagajne. A kdo bi vedel.

Ah. Enkrat bom umrla in vse to bo nepomembno. Ha? Zelo krut, a istočasno precej kul stavek. Tak, ki malo nakaže, da mi je vse jasno, dasiravno mi ni. Je pa resnično. Ko bom umrla, mi bo vseeno kakšen bo moj pogreb. Ker verjamem, da Čarli ne bo zmogel plačati neke dramatične čage. Vseeno mi bo za vse, ker me več ne bo. Če pa bom (v katerikoli obliki, ki jo posmrtni svet premore) pa verjamem, da bom v vsakem primeru pomirjena s tem, kdo sem v tem življenju bila, kako sem obravnavala ostala bitja, komu sem izkazala ljubezen in, kako sem živela. In, če bom živela res dobro, bo edino moje obžalovanje, da več ne traja. Torej bo moja smrt kot dan po dopustu … ko hočeš še malo pa veš, da ne gre.

Morbidno, ni? Te misli o smrti. A vendar so tako zelo prisotne kot misli o življenju. In zelo je žalostno, da smo iz seksa in smrti naredili takšni tabu temi, da ob eni zardevamo, ob drugi obmolknemo. Ker zakaj je nekaj, kar je del nas, tako zelo neizgovorljivo. Sami iz smrti delamo mnogo več kot je in iz seksa mnogo premalo. Enemu jemljemo in drugemu dajemo vrednost, ki ni na mestu. Goljufamo se za užitek, nehamo živeti preden sploh umremo. In vodi nas strah …

A vodit bi nas morala ljubezen. Predvsem do tistih, ki so ob nas. Ker najlažje je imeti rad spomine. Najlažje je biti ranjen, prizadet, ogoljufan. Najtežje je vzeti vse to in pretvorit v ljubezen do tistega, tistih, ki so tu, do sebe in zavedanja svojega življenja. Ki ne rabi bit niti malo takšno kot si ga predstavljajo drugi. Tvoje življenje je lahko vse to, kar si ti. Če je le lahko, če le imaš ta luksuz izbire.

Moje izbire so posledica marsičesa. So iskrice ljubezni mojih staršev, njunega odrekanja in boja. So brazgotine mojih babic in dedkov, ki so šli čez nepredstavljivo. In včasih stojim na svojem vrtu in se zavedam, da je po tej zemlji korakala moja prababica, ki me nikoli ni spoznala, ki ni poznala telefonov in tipkanja na računalnike in niti makaronov iz vrečke, a jaz tlačim kotičke sveta, ki ga je s svojimi rokami ustvarjala za svoje otroke. Za mene, nevede. In jaz si drznem obupati ob izklopu interneta.

Izgubljamo to. V svet pošiljamo generacije, ki ne vedo in si niti ne želijo izvedeti, kaj je bilo. Nekoč, ko ljudje niso imeli časa za pisanje nesramnih komentarjev in znašanjem nad sočlovekom, ker so bili svoje prave boje. Biti žaljiv je luksuz, ki se mu bi zlahka odpovedali.

Ne ne, nisem te vrste gospa, ki bo zdaj potonila v oživljanju preteklosti, a vendar menim, da bi nas morala spremljati, da je ne bi smeli pozabiti, da bi jo morali deliti. Da s tem, ko delimo zgodbe, ohranjamo ljudi, njihova življenja, njihov pomen.

Iskreno povedano sem včasih izjemno utrujena. Od tega, ker vse čutim bolj ali preveč. Za sebe. Ker se vživim v trpinčene živali, ker ne zaspim ob misli na minljivost najbližjih, ker preverjam dihanje svojega Čarlija, ker bi rada bila na dveh koncih istočasno, ker … me duši od vse ljubezni, ki jo imam za to življenje. In čutim se krivo, sprašujem se zakaj ne naredim več, ko naredim mnogo, paranoično si predstavljam najhujše, ko je najlepše. Moj um ni moj prijatelj, a mu ne napovedujem vojne, ker vem, da me že leta dela boljšo. Utrujeno, a boljšo.

No, boljšo … veste, te besede gredo lahko z jezika. Rečem, da sem boljša, ker se držim enih principov, ker skrbim za določena bitja. A resnica je, da se tudi sama spotaknem ob dobre dele sebe, ker me življenje spravi do trenutkov, ko se mi ne da. Ko sem polovičarka. In sem daleč od krasne in dobre in popolne. In sem daleč od tega, kar hočem biti. In krivim se za nekaj zadev za katere se mogoče lahko. Vsaj za nekaj procentov. In skrivam pred sabo misli, ki so glasne, ko vse ostalo obmolkne. In veselim se trenutkov medtem ko načrtujem naslednje in se sovražim, ker ne znam živeti tu in zdaj. In zamujam. Zamujam, ker včasih ne znam samo biti. In zamerim si. In zagovarjam se. A zamerim si.

Včasih se mi zdi, da bi zmogla toliko več. Da bi lahko dala, spisala, povedala. Da bi morala biti več. Verjetno, ker je res. In verjetno, ker je vsak človek točno to. Potencial toliko večjega. A vmes se vrinejo nakupi wc papirja in planiranje dopustov ter iskanje … česarkoli že. In naenkrat se zavedaš, da si naredil vse, kar si lahko. Da nič ni narobe, če to ni vse, kar zmoreš, ker najslabše je, ko več ne moreš nič. In … čakaj, tale bo naporna.

Marsikdo v tvojem življenju umre. In žalostno je in ne, ne glede na to, koliko je človek star, vedno lahko boli. In zelo na živce mi gre, ko nekdo reče, da je pa zelo normalno, ko nekdo umre pri 84.letih. Ja, seveda je. A to je tvoj človek. Ne glede na leta. Večno slovo je vedno boleče. Morda ima obliž normalnosti in rešitve, a vendar je težko. Zato nehajmo jemati težo in bolečino. Slovo je slovo.

A vendar je drugače glede na vez. Glede na težo odnosa, pomembnost. Bi rekla, da glede na funkcijo, a so me naučili, da, če je nekdo tvoj starš, to vedno ne pomeni, da ti je blizu. Imela sem srečo. Sama sem dobila mami in atija, ki sta bila fantastična. Mami je še vedno, ati pa ohranja svoj sloves tudi izven tega sveta. In nazadnje je ena gospa pod en video z mami in mano napisala, kje pa je oče in zakaj govorim samo o mojem odnosu z mami. In … sem hotela marsikaj napisat, a sem se zavedala, da gospa ni hotela nič slabega. Saj ne ve. A vendar. Zaboli, zareže. Ker veliko delim, ko želim, ko pa nisem v dobri koži pa so taka vprašanja boleča. Ker sem človek in, ker mi je stavek, da atija več ni … tuj. Ker zame je tu. In prevečkrat pozabim, da ga ni.

Eh. Življenje je en skupek mnogih čustev, a lepota vsega leži vmes. Med upanjem in radovednostjo in spoznavanjem. In predvsem v zadevanju, da si vreden ljubezni, če si jo zmožen dati.

Vsi smo ranjeni.

Do neba. Pa malo nazaj.

Včasih nas življenje tako prime za roko, da se več ne oziramo. Da pozabimo na korenine, na misli, na tisto, kar s strahom odrivamo, ker se zavedamo, da nas bo zadelo. Ne če, ampak ko. Ker nekaterim stvarem ne zbežiš, jih samo prestaviš. In v vednosti tega se spotikaš ob občasne prebliske in občasne tesnobe in ob občasna zavedanja, da še ni konec. Tega boja s sabo. Da ga nikoli zares ne bo. In, da … je dobro. Pa si dobro?

Strašljiva misel, da nič ni večno, ni? Da nas vse čaka taisto, da smo samo začasne opcije za druge in edina opcija za nas same. A istočasno je osvobajajoče. Če si pustimo, da je. Ker svoboda je, da se odkrivamo, da odkrivamo svet, da se valjamo v žalosti, uživamo v sreči, da se mečemo v življenje kot da je morje brez morskih psov. Vsaj brez takih, ki te odgriznejo v celoti. In nekje je ta konec. Nas in še prej naših bitij. Karkoli že ta ‘konec’ nosi. In … moje misli nikoli niso brez tega. Moj dan ni nikoli brez. Nikoli nisem brez tebe. Ni več kot na začetku, da bi se počutila stisnjeno med zidove, ki se pomikajo. Imam zrak. Imam upanje. Imam tvoj glas ujet v svojem življenju in ne na posnetku. Imam te.

Vidim te vsak dan v različnih situacijah, vidim tvoje poglede, slišim tvoje besede. Upam na tvoj ponos, razmišljam o tvojem mnenju, še vedno te razumem, a te ne razumem. In ta mesec bodo minila 4 leta odkar te ni tu in … nekateri govorijo o tem kot da je normalno. Da nekoga ni. Seveda je. Ko gre za nekoga. Ne ko gre za tvojega ‘nekoga’. A vendar. Predstavljam si te srečnega. Kjerkoli že. Ponosnega, ker sprejemam boljše odločitve. Ker sem tečna kot ti s svojimi principi, ker sem občutljiva kot mami, ker sem se znašla. Ker veš, da bom vedno dobro, ker sta me tako vzgojila, me naučila, ker sta mi tako dovolila odrastit. Ker lovim tvoje korake, ko pride do odločnosti in tega, da se naučim rečt ne. Ker … se bojim, da bom pozabila. Na malenkosti, na stvari, ki so nas sestavljale in jih naenkrat ni več. Nenazadnje je življenje narejeno tako izjemno čudaško, da si z leti vedno bolj ti, vedno bolj srečen s sabo, a vedno manj srečen s situacijo, ki ti jemlje ljudi preden so lahko spoznali najboljšo verzijo tebe.

In, če bi me spoznal zdaj … bi bil ponosen na to kdo sem postala? Veš zakaj mi je to pomembno? Ker sem vedno bila ponosna na tebe. Bil si izjemen človek. Seveda z vsemi možnimi napakami, a … ne zmorem več govoriti o tebi in to me moti. Ker prvo leto je bila to moja rešitev, obujanje zgodb, obujanje tebe. Zdaj pa si kot moja skrivnost, ki je nočem delit, a nisi skrivnost. Zdaj vse težje izgovarjam kaj se je zgodilo na koncu, ker je konec najmanj pomemben od vsega. Čeprav je hotel prevzeti vso pozornost. Ampak … vse drugo, VSE drugo je pomembnejše od tega. Vse drugo je tvoje, najino, naše.

In verjamem, da je tvoj odhod prinesel moj zelo drugačen pogled na situacije s katerimi prej ne bi mogla tako shajat kot sem lahko kasneje. Ker se je vse v primerjavi s tem zdelo minorno, mizerno, nepomembno. Ker sem se lahko znašla nizko, a vedela, da je najnižje daleč stran. Moja motivacija v življenju nikoli niso bila maščevanja, iskanja potrditve nepomembnih ali karkoli podobnega. Moja motivacija je vedno bil trenutek, ko bom končno ponosna na to, kdo sem. In vsi tvoji nasveti, ne glede na to, kako sem jih včasih razumela narobe in kot tečne, so glaven del tega.

Želim, da veš, da te imam neizmerno rada. Da te bom vedno imela. Da nikoli ne bom v celoti razumela, da te bom vedno pogrešala, da se bom nate spomnila vsak dan, da bom še vedno gledala moške v DM-u in moške na tv in si mislila, da zakaj ti in zakaj ne oni. Da bom vedno tvoja.

In želela bi, da veste, da bodo ljudje odšli. Tako ali drugače. In, da bo nekje ta trenutek, ko ne bo smisla in upanja in misli na jutri. A vendar. Življenje je tu, da se ga zgrabi, občuti, da se ga živi. Ker je neverjetno, da tako malo stkana bitja iz kože, kosti, nekaj mišic in krvi kar smo. In kar bijemo, svetimo in ljubimo. In, če imate enega za ljubit – pa je to človek, kuža, hrček ali kavč, je vredno. Boja, misli, ljubezni, srca. Nenazadnje imamo samo enega. Ker to srce vas bo poneslo tako daleč, da vam bo na eni točki konec mnogo preblizu.

Odpiram nova vrata

”Kriza je produktivno stanje, samo priokus katastrofe ji je potrebno odvzeti.”

To je že leta moj moto (in občasno moto tistih, ki me spoznajo).

V prvi vrsti sem kolumnistka. Ženska, ki je od nekdaj rada prebirala in kasneje še raje pisala. V kolumnah se znajdejo vsi moji prebliski, strahovi, zmage, negotovosti in nasploh življenje v vsej svoji gloriji. In mnogo sem vesela, če v njih najdete tudi (kaj za) sebe.

Sem ‘upokojena’ stand up komičarka, ki pa se še vedno spogleduje z odrom in ima v planu, da ga nekoč spet naskoči.

Rada sedim za radijskimi mikrofoni, stojim pred televizijskimi kamerami in korakam na ali ob odrskih deskah.

Svoje življenje, poglede in mnenja pogosto delim na svojih družabnih omrežjih, ker menim, da je svet ena kolobocija situacij, čustev in misli, ki niso vedno najbolj rožnate. In, da sta iskrenost in pristnost spet v modi. In jaz ju ponosno nosim. 

Sem hčerka, pasja mama, teta, prijateljica, predvsem pa ženska. Ki se jo splača raziskat.

Če ne drugače, pa vsaj tu. V mojem prenovljenem virtualnem domu.

Dobrodošli. 

Ko kavalir postane dama

Živimo v času, ko sem moškemu, ki mi odpre vrata, hvaležna do te mere, da bi mu najraje podarila ledvico. Ali pa rodila otroka (če bi me bil zmožen oploditi v mimohodu). Pa ne, da si sama ne znam pridržati vrat – sem leta in leta trenirala svoje bicepse ob odpiranju Nutelle. Ampak me to dejstvo, da se moški za trenutek opomni, da na svetu ni sam in, da bi lahko nekomu drugemu dal prednost, gane kot gane mati ptico prvi let njenega enoperutega otroka.

Čeprav se govori, da so nekoč povsod bili ti kavalirji. Pomagali so pri izstopu iz vlaka, čez luže nosili dame, da si niso zmočile do tal segajočih spodnjih hlačk, odpirali so vrata, kozarce od kumar in posledično so odpirali tudi srca in deviške pasove žena.

Je pa res, da so mogoče kavalirji začeli izumirati tistega leta, ko so po gobe šle tudi dame. Ker, in to govorim z vsem dolžnim spoštovanjem, ko malo pogledate naokoli med nove generacije žensk, je beseda ‘dama’ nekje zadnja na seznamu besed s katerimi bi jih opisali. Mladenke, ki s kazanjem ledvic reskirajo permanentno vnetje mehurja in se medtem galantno derejo:”Stara, kaj tankaš?”, so res vse prej kot delikatne rožice, ki bi jim moški ponudili roko. Dasiravno jim pa rade volje ponudijo kak drug, krajši ud.

Kdo te ovlaži?

Ampak bodimo tudi povsem iskreni – so kavalirji res tisti, ki nas ženske te dni fascinirajo? Je prijaznost tista, ki nas ovlaži? Ker sama se ne spomnim enega primera, da bi medtem ko sem sedela nasproti prijaznega fanta, ki me je spraševal po mojem počutju, ki je kazal interes za moje življenje in je na koncu večera dejansko tudi plačal mojo pijačo, hotela kaj več kot to, da gre z mano v Ikeo in mi ob tem globokem poznavanju moje duše pomaga izbrati primeren tepih za mojo dnevno sobo. Tepih na katerem pa se bom nedamsko valjala z drugim. Takim, ki po vsej verjetnosti niti ne bo točno vedel kako mi je ime.

Ker nenazadnje imamo ženske ta sindrom matere, ki želi reševati in popravljati. In verjemite mi, na svetu ni dovolj jošk, ki bi podojile vso četico nepodojenih tipov, ki so že skakali po mojem parketu. In medtem ko so mi oni pred nosom zapirali vrata, sem si jaz z bormašino (Cirkularko? Klinc, nisem tišlar) sama izrezovala pasjo linico in lezla za njimi z vsemi možnimi metodami, da jih spremenim. Ker, hudiča, v filmih je funkcioniralo, zakaj ne bi tudi pri meni

A življenje ni Hollywood

In iskreno, nimam pojma, kje se je zalomilo. Zakaj nas ne zaščemi ob tej prijazni sorti dečkov, ki bi si zapomnili rojstne dneve naših mam ter mačk in bi nam na potapljajoči se ladji dejansko odstopili mesto v reševalnem čolnu. Ker nas privlačijo taki, ki bi nas na Titanicu z veslom tolkli po glavi, da bi lahko rešili lastno rit. Me pa bi z reševalnim obročom v eni in s srcem v drugi roki za njim plavale delfina v prepričanju, da je tak samo zato, ker mu manjka ljubezni. Ker mu manjkamo me. Oh. Ko pa je dejansko vse kar mu manjka en konkretni tečaj kulturnega obnašanja, škarje za prerez popkovine z mamo ter par čelnih udarcev v genitalije.

Kako sem spoznala tvojega fotra

Sicer nisem nek pristaš te delitve vlog spolov, kjer tip šraufa avto (in ljubice), ženska pa si med kuhanjem predstavlja, kako jo čez pralni stroj nagne Jose Armando. A odkrito povedano pa bi si želela, da bi moški bili majn dame (in, da bi ženske svojo ženstvenost izživljale še drugače kot s kazanjem bradavičk in igranjem neumne blondinke). Nasploh pa bi si želela, da se moški najprej odločite kaj bi radi s sabo preden v svoj kaos zalučate nas. In, če menite, da ne veste kaj bi, se dajte še malo zapret v klet in si ogledat res bogato ponudbo Hustler tv-ja.

Ker klinc, saj mogoče smo si res same krive, da se nagonsko drgnemo ob povsem napačne, ampak trenutno se zdi, da so pravi izumrli že v času Tita. Zato vas, slovenski moški, v imenu vseh samskih žensk iskreno prosim:”Najdite tipa v sebi!” Ker si res ne želim, da nekoč otroku na vprašanje, kako sem spoznala njegovega fotra, odgovorim:”Veš, mami pa je atija spoznala tako, da ga je nesla čez lužo.”

Kdo je v moji ligi?

Po raznih pogovorih z raznimi ljudmi, dojemam, da je predalčkanje absolutna nujnost naše specije. Predvsem, ko pride do odnosov ali do nekega parjenja. Kar je, oprostite za mojo nevljudnost, absolutni idiotizem.
Kajti dasiravno so na mojem seznamo ekstremno privlačnih, ”trgajo gate parajo zokne” variant moških, ljudje kot Robbie Williams, Jude Law in Dave Grohl, se med ta seznam vrinejo tudi nekateri večini ne tako izjemno erotični Jason Segel, Bojan Emeršič in v mojih norih letih tudi Boštjan Lajovic. Ker, če sem iskrena, me mnogo bolj od bleščeče zunanjosti pritegne karakter. Taki, ki v meni sproži vse tiste feromone, zašvicane dlani in otrdele prsi.

Drgnem se samo ob sebi podobne

In tako me ekstremno šokira, ko mi nekdo napove, da z nekom ne bo nikoli drgnil intimnih delov, ker bojda nista v isti ligi. Prosim, ligi? Ok. Tudi jaz ne morem igrati profesionalne odbojke, ker se načeloma žogi umikam, a to je liga, ki jo z veseljem zamujam. A od kdaj smo ljudje v ligah? In nadalje … bi si sploh kadarkoli želela biti z nekom, ki sam zase misli, da je v ligi nad mojo oziroma se sploh uvršča v katerokoli ligo brez da bi pri tem sam sebe od idiotizma vstrelil v koleno?

In zato mi, med drugim, gredo ljudje na živce. Ne vsi, a tisti, ki mi gredo, mi gredo dovolj za celo človeštvo. Saj razumem, da nekatere ženske hočejo ob sebi mišičastega naoljenega gospoda, ki se prevaža v avtu izven mojega poznavanja ter jim plačuje mesečno naročnino solarija, ampak … A res? In saj razumem, da nekateri moški hočejo ob sebi zgolj porjavelo gazelo katere zobje so svetlejši od lune na njene dobre dni, ampak … A res? 

Visok, temen, z zobmi?

Nikoli nisem znala odgovoriti na vprašanje, kako zgleda moj sanjski moški. Predvsem zato, ker ga še nisem srečala. In, ker nikoli nisem imela tipa tipa. Ponudba je že tako omejena, zakaj bi se omejevala še bolj. Ja, fajn je, če ima zobe. Že zato, da mu v restavraciji ne rabim pasirat solate. Nekoč sem hotela tudi lase. A ta zahteva z leti počasi bledi. Tu pa se moji pomisleki o zunanjosti tudi zaključijo. Ker so me izkušnje naučile, da se srce ogreje za povsem druge atribute. Vsaj na drugo žogo. Vagina pa včasih naredi kak kiks. Priznam. Je bolj plehka od srca.

A nikdar pa se nisem zagledala v nekoga in si rekla:”Huh, tale pa je predober za mene. Tri lige, šest nadstropij, dvanajst stopničk, osem šilc šnopsa in eno kurjo lojtro nad mano.” Človek je za tebe ali ni. Ne, ker je predober ali preslab ampak, ker je ali pa ni. Za tebe.

Vzemi ali pusti

Da ne bo pomote. Povsem razumem, da nismo vsi od vsakega tip in univerzumu hvala za to! Ker bi vsepovprekno parjenje bilo res povsem neokusno (recimo). Ampak tu pa tam je pa dobro zašlatat tisti štikl pod levo (bolj ali manj ali sploh neobstoječo) dojko in mu prisluhnit. Ker včasih niti največja glici gobica ne izdrgne stupidnosti iz še tako skrbno pobarvanega obraza. 

In razumem, da imamo za svojega partnerja kriterije. Kot recimo, da človek ni brezciljni ožemalec naše denarnice in, da zmore (brez da pogugla) sestaviti cel stavek. Z glagoli. Ampak zato, ker znam jaz na pamet Prešernovo Slovo od mladosti me še to ne naredi nič bolj vredno od človeka, ki tega ne obvlada, zna pa recimo brezhibno položiti ploščice. Ker, če je strasten pri polaganju tega, bo mogoče za razliko od vseh über intelektualcev, tudi strasten pri polaganju mene.

Adijo, predali

Če bi bila pametnjakovička, bi rekla nekaj v stilu ‘ne sodi knjige po platnicah’. Pa se bom zadržala. Rekla vam bom samo – ne omejujte sebe zavoljo družbe. Omejite se samo toliko kolikor si to dejansko želite sami. Iskreno. Ker ljubezen ni šport, kjer se akterje ocenjuje, menjava in kupuje. Ljubezen pač je. Oziroma bi naj bila. Čeprav smo mi naredili iz nje celo sumo borbo s predhodno parado idiotov, ki primerja strije in se šopiri z atijevim BMW-jem.